The Trumpet.com: Krievija un Ķīna vienojušās apbedīt dolāru

foto: Flickr / RLHyde
foto: Flickr / RLHyde

Tirdzniecības darījumos starp Krieviju un Ķīnu vairs netiks izmantota ASV valūta.

Šādu vienošanos parakstīja Krievijas ĀTB un Ķīnas Banka. Maskavai un Pekinai jau sen bija nolūks pārtraukt dolāra dominēšanu globālajā ekonomikā, bet Vašingtonas sankcijas pret Krieviju dod abām valstīm labu iemeslu realizēt nodomāto, raksta theTrumpet.com. Dolāra vietā Krievija un Ķīna savstarpējos norēķinos izmantos rubli un juaņu.

Tikai Ķīnas un Krievijas nacionālās valūtas apkalpos divu valstu tirdzniecības apgrozījumu, kurš, kā paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ir pārsniedzis 100 miljardus dolāru gadā, – ziņo russian.rt.com

Gan Maskava, gan Pekina jau sen cenšas veicināt dolāra kā pasaules valūtas pozīciju vājināšanos. Cirkulē baumas, ka Krievija aktīvi atbrīvojas no ASV valsts parādzīmēm. No 2013. gada oktobra līdz 2014. gada martam Krievija ir pārdevusi gandrīz trešdaļu ASV vērtspapīru. Savukārt Ķīna ir apturējusi dolāra transakcijas ar ārzemju komercbanku virkni, piemēram, Afganistānā.

Analītiķi uzsver, ka vēlme vājināt dolāru ir cieši saistīta ar pieaugošajām Ķīnas ģeopolitiskajām ambīcijām.

„Ķīna saskata ASV dolāra dominēšanā starptautiskajās transakcijās ASV globālās dominēšanas paliekas, kuras viņi cer nākotnē gāzt”, – paziņoja Hempšīras koledžas pasaules un drošības pētījumu speciālists.

Komentētāji atzīmē, ka Vašingtonas reakcija uz Krievijas darbībām Ukrainā stimulē seno Krievijas un Ķīnas vēlmi gāzt dolāru no globālā pjedestāla. Maskavas un Pekinas valdības var palīdzēt viena otrai realizēt šo mērķi.

ASV līdz šim brīdim nevar tikt galā ar pieaugošo valsts parādu, uzsver theTrumpet.com. Konkrēti Krievijas un Ķīnas atteikšanās no dolāra soļi var stimulēt valstu virkni sekot viņu piemēram tuvākajos mēnešos un gados. Vienošanās starp Krievijas un Ķīnas bankām patiesībā nozīmē to pēdējo triecienu, kuru dolārs var neizturēt, secina autors.


Написать комментарий