Vairāk nekā 76% amerikāņu nosodījuši kara eskalāciju Irākā

foto: wikipedia.org
foto: wikipedia.org

Vairākums ASV iedzīvotāju – 71% domā, ka viņu valstij nevajadzēja 2003. gadā iesaistīties Irākas karā.

Par to liecina otrdien publiskotie NBC televīzijas kompānijas un laikraksta The Wall Street Journal sabiedriskās aptaujas rezultāti, ziņo ITAR-TASS.

Un tikai 22% aptaujāto domā, ka ASV militārpersonu nosūtīšana uz Irāku bija pareizs solis.

2013. gada janvārī tikai 59% paziņoja, ka viņu valstij nebija jāiesaistās konfliktā. Pretēju viedokli pauda tikai 35% respondentu.

Tika noskaidrots, ka ASV iedzīvotāji negatīvāk attiecas pret karu Irākā nekā pret karu Afganistānā. Pēdējā šī mēneša aptauja demonstrē, ka 65% amerikāņu ASV iejaukšanos Afganistānas konfliktā uzskata par nepareizu, bet 27% – par pareizu.

Kā atzīmē sociologi, karš Irākā ir tikpat nepopulārs kā Vjetnamas karš. Iepriekš veiktās sabiedriskās domas aptaujas liecina par to, ka apmēram 70% amerikāņu uzskatīja ASV karaspēka nosūtīšanu uz Vjetnamu par kļūdu, – ziņo vz.ru.

Turklāt nesen veiktā aptauja parādīja, ka 50% amerikāņu domā, ka patlaban ASV nav jāpalīdz Bagdādes valdībai saistībā ar ievērojamas teroristu grupējuma „Irākas un Levanta islāma valsts” teritorijas daļas sagrābšanu.

Līdz ar to 43% respondentu ir pārliecināti, ka viņu valstij jāiejaucas konfliktā.

Atgādināsim, ka nesen ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka Vašingtona nedomā „sūtīt karavīrus atpakaļ uz Irāku”, tomēr atzīmēja, ka Baltais nams izskata citas palīdzības formas Irākas varas iestādēm.

Situācija Irākā pēdējā laikā ir saasinājusies, jo grupējuma „Irākas un Levanta islāma valsts” kaujinieki sagrābuši Mosulas pilsētu un Sadama Huseina dzimteni Tikritu, un paziņoja, ka domā uzbrukt Bagdādei.

Irākas karavīri ekstrēmistu spiediena rezultātā bēga, daudzi tika sagūstīti, dažiem kaujinieki izpildīja nāves sodu.    


Написать комментарий