Čigānu apvienošanai un socializēšanai darbosies mediatori

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Mūsu mazās valsts teritorijā dzīvo daudz mazākumtautību ļaudis -lietuvieši, igauņi, baltrievi, kā arī čigāni, jeb Romi, kā viņus dēvē oficiāli. Proti, Romu mediatori darbosies visos četros Latvijas reģionos - Kurzemē, Zemgalē, Latgalē, Vidzemē. Strādās pieci Romu mediatori.

Romu mediatori darbosies 4 Latvijas reģionos (Kurzeme, Zemgale, Latgale, Vidzeme) un to uzdevumus pildīs Dana Didžus, Ludmila Marcinkeviča, Vija Korenovska un Ruslans Miķelis, savukārt romu mediatoru darbu vadīs projekta eksperts Dainis Krauklis.

Tieši romi, kā portālam Mixnews.lv saka biedrības "Izglītības iniciatīvu centrs" (ICC) direktore Daiga Zaķe, pēdējā laikā ir iesaistīti atsevišķā projektā. Proti, Romu mediatori darbosies visos četros Latvijas reģionos - Kurzemē, Zemgalē, Latgalē, Vidzemē.Strādās pieci Romu mediatori.

Kā uzsvēra, Zaķe, valsts teritorijā strādās Romu mediatori, kas sadalīti vairākos novados( ietverti visi novadi, izņemot galvaspilsētu). Šī starptautiskā pieredze, kas piemērota Latvījas situācijai, pārņemta no Eiropas Savienības valstīm. Pieredze tiks īstenota skolās un pirmskolas mācību iestādēs.

Projekts 15 mēnešu garumā tiks īstenots sadarbībā ar čigānu nevalstiskajām orgnizācijām, izmantojot ES finansējumu. Jāpiebilst, ka pēc Zaķes vārdiem valstī darbojas trīs šādas organizācijas. Mediatori jau izgājuši speciālu apmācību kursu, ko vadīja speciāli izraudzīti apmācību vadītāji. Piedalās arī pašvaldības.

Kā stāsta Zaķe, projeta īstenošana notikusi sadarbībā ar pašvadībām. Sākotnēji uz mediatoru vietām bijuši 11-12 pretendenti, bet pēc apmācības procesa tikai ar pieciem labākajiem tika noslēgts attiecīgs līgums.Pēc Zaķes kundzes vārdiem, čigānu sabiedrība pēdējā laikā ir sašķēlusies. Lai gan daļa Romu tautības pārstāvju vēlas sekot iepriekšējam līderim Rudēviča kungam, daļa Čigānu kopienas pārstāvju pievēršas jauniem līderiem.

Daudzi čigāni ar cerībām raugās uz izglītotāko Romu tautības pārstāvi Daini Kraukli, kam, kā teica Zaķe, ir četras augstākās izglītības. Pateicoties Kraukļa kungam, čigānu kopienas šobrīd attīstās. Zaķe gan neslēpj, ka čigānu vidū ir aktuāls izglītības trūkums, kā rezultātā Romi ir bez darba. Tieši mediatori rādīs piemēru, ka iegūstot izglītītbu ir iespējams iegūt labu darbu. Mūsu valsts teritorijā diemžēl jorpojām fiksēti gadījumi, kad tautības dēļ viņiem tiek atteikts darbs.

Senatnes dati liecina, ka čigānu vidū lielu ietekmi ieņem čigānu barons, taču, kā teica Zaķe, mūsdienās Romu vidū nav cilvēka, kas ieņemtu šo vietu. Šobrīd par čigānu līderi var uzskatīt to pašu Rudēviča kungu, kas veido teicamu dialogu starp Romiem un sabiedrību. Cieša sadarbība savulaik notikuši ar Berezovska kungu, kas tagad ir ārzemēs, bet šobrīd plānveida dialogi norit ar Kraukļa kungu.


Написать комментарий