Latvija «melno sarakstu» papildinās ar Krievijas kultūras darbiniekiem

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Aizliegums iebraukt Latvijā trīs četriem Krievijas kultūras darbiniekiem, kuri agresīvā formā attaisnoja Krimas aneksijas, skars mūzikas konkursa Jaunā Viļņa apmeklētājus un būs signāls Krievijai, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts Latvijā neļaus izmantot pasākumus savā teritorijā Maskavas informatīvā kara turpinājumam, atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Pašlaik atbildīgās iestādes saskaņo informāciju, un jau pirmdien Ārlietu ministrija paziņos par «melnā saraksta» papildinājumu – aizliegums iebraukt Latvijā varētu skart trīs četrus cilvēkus, kas saistīti ar kultūras aprindām un kuri jau kopš marta atkārtoti agresīvā formā attaisnojuši Krimas aneksiju, lielā mērā noniecinājuši Ukrainu, intervijā Latvijas Radio stāstīja Rinkēvičs.

Ministrs norādīja, ka nevar aizliegt cilvēkiem paust kādu viedokli, bet, ja kāds neatšķir propagandu no mākslas un kultūras brīvības, šādi cilvēki Latvijā nav vēlami, vismaz kādu laiku. Ja kāda no šīm personām jau atrodas Latvijā, tai dos laiku – dažas dienas, lai atstātu valsti.

«Melnā saraksta» papildināšana arī ir signāls Krievijai, ka Latvija nepārvērtīsies par vietu ES, kuru var izmantot informatīvajam karam, uzsvēra ministrs.

Viņš arī norādīja, ka Jaunais vilnis nav vienīgais pasākums, kura apmeklētājus izvērtē, ministrija turpinās sekot līdzi arī citiem pasākumiem.

«Pašiem aktīvākajiem propagandistiem, citādi viņus nosaukt nevar, liegsim iebraukšanu Latvijā. [..] Uzvārdi būs pietiekami pazīstami,» Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma atzina ministrs.

Viņš arī skaidroja, ka nevēlas būt «vispārējais aizliedzējs» un kultūras pasākumi nav politika, taču, ja šajos pasākumos varētu izskanēt propaganda, Latvija to nepieļaus. Rinkēvičs sacīja, ka pašreizējais «melnais saraksts» nav galīgais, bet nav tā, «ka es tagad to vien darīšu, ka to papildināšu». Rinkēvičs uzsvēra, ka katrs gadījums būs rūpīgi izvērtēts.

Kā zināms, ministra lēmums saistīts ar pēdējo dienu notikumiem Ukrainā, kur notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna, nogalinot 298 cilvēkus. Kaut arī visām Ukrainas teritorijā notiekošā konfliktā iesaistītajām pusēm vajadzētu maksimāli sadarboties, lai novērstu traģēdijas sekas, noskaidrotu cēloņus un darīt visu iespējamo, lai bojāgājušo mirstīgās atliekas tiktu nogādātas tuviniekiem apbedīšanai, no Krievijas puses sekojis propagandas vilnis, dīvainas teorijas, pārmetumi un destruktīva rīcība.


Написать комментарий