Tūrisma firmas bankrots ārvalstīs iesprosto 27 000 krievu tūristu

foto: EPA
foto: EPA

Pēc Krievijas tūrisma firmas bankrota vairāk nekā 27 000 krievu tūristu palikuši iesprostoti ārvalstīs bez biļetēm atpakaļceļam, pirmdien paziņojusi tūrisma firmu asociācija.

Kompānija Labirint sestdien paziņoja par darbības apturēšanu, solot, ka Krievijas ārvalstu tūrismu aģentūru dienests Tourhelp palīdzēs ārvalstīs palikušajiem tūristiem atrast vietas atpakaļbraucienam citu tūrisma firmu reisos.

Labirint ir jau ceturtā Krievijas tūrisma firma, kas bankrotējusi pēdējo trīs nedēļu laikā.

"Negatīvā politiskā un ekonomiskā situācija ir ietekmējusi daudzas rezervācijas" un rubļa vērtības krišanās negatīvi ietekmējusi krievu pirktspēju, norādīts Labirint paziņojumā.

Lai gan Krievijas ekonomika vēl nav izjutusi tiešu Rietumu sankciju ietekmi, rubļa vērtība ir kritusies. Un Krievijas Federālās tūrisma aģentūras preses pārstāve intervijā radio pauda bažas, ka tas ir tikai sākums, kam sekos domino efekts.

Tikmēr Krievijas federālais izmeklēšanas dienests pirmdien paziņojis, ka pret Labirint un vēl vienu tūrisma firmu sākta izmeklēšana par iespējamu krāpšanu.

Eiropas Savienības (ES) Ukrainas krīzes dēļ Krievijai piemērotās sankcijas piespiedušas arī Krievijas lidsabiedrības Aeroflot izveidotajai lēto lidojumu aviokompānijai Dobrolet pārtraukt darbu, jo kompānija piedāvāja reisus uz Krievijas anektēto Krimu.

Jau vēstīts, ka piektdien stājās spēkā ES "trešās fāzes" sankcijas pret Krieviju, cerot šādi apturēt Maskavas agresiju pret Ukrainu.

Jaunās sankcijas, atšķirībā no otrās fāzes sankcijām, kas aprobežojās ar individuāliem ceļošanas ierobežojumiem un līdzekļu iesaldēšanu, vērstas pret Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Sankciju ietvaros pieeja Eiropas kapitāla tirgum liegta piecām Krievijas valdībai piederošām bankām - Sberbank, VTB, Gazprombank, VEB un Rosselkhozbank.

Kopš piektdienas ES pilsoņiem un uzņēmumiem aizliegts pirkt vai pārdot šo banku finanšu instrumentus, ja to dzēšanas periods pārsniedz 90 dienas. Aizliegts izmantot arī šo banku brokeru pakalpojumus.

Tajā pašā laikā sankcijas neattiecas uz šo banku Eiropas meitasuzņēmumiem.

Aizliegts arī bruņojuma un dubultā pielietojuma preču eksports uz Krieviju, kā arī naftas sektora moderno tehnoloģiju eksports. Dabasgāzes sektorā šāds ierobežojums nav noteikts.

Analītiķi uzskata, ka naftas sektoram piemērotais aizliegums ar laiku var tiešām kaitēt Krievijai, jo naftas ieguvē Maskava nopietni paļaujas uz attīstītajām Rietumu tehnoloģijām.


Написать комментарий