Puse Rīgas privāto bērnudārzu strādājuši bez atbilstošas telpu dokumentācijas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pusei Rīgas privāto bērnudārzu nav bijis atbilstošas dokumentācijas, kas apstiprināto telpu piemērotību bērnu audzināšanai un esamībai tajās, šopavasar konstatējusi Rīgas pilsētas būvvalde.

Vairumā gadījumu dokumenti gan nav bijuši vienkārši sakārtoti, un bērni tur esošajās telpās pēc būtības drīkstējuši uzturēties, Latvijas Radio programmā Labrīt norādīja Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Viņš pastāstīja, ka maijā būvvalde aicinājusi bērnudārzus sakārtot likumdošanu. Kamēr vieni atsaukušies, citi par būvvaldes rosinājumu likušies nezinām.

Viens no šādiem gadījumiem bijis bērnudārzs Margrietiņa, kas arī neatbildēja būvvaldei. «Līdz ar to mēs šo bērnudārzu pagājušajā nedēļā apsekojām,» atzina Vircavs, norādot, ka tā teritorijā bijusi patvaļīga būvniecība, bet pats bērnudārzs vispār atradies «dzīvoklī aiz šķūņa». «Bērniem ir pieejama kanalizācijas atvere, var redzēt, ka no sienām brūk ķieģeļi. Diezgan nožēlojamā stāvoklī,» sacīja Vircavs.

Vienlaikus viņš atzina, ka vairums privāto bērnudārzu vienkārši nebija sakārtojuši dokumentāciju un pēc būtības to telpas ir bijušas piemērotas tam, lai tajās uzturētos bērni.

Privātais bērnudārzs Margrietiņa, kurā Rīgas pilsētas būvvalde konstatējusi bērnu dzīvībai bīstamus apstākļus, trešdien, 6.augustā, pārtraucis darbu, iepriekš pastāstīja būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Trešdienas rītā būvvaldes inspektori bērnudārzā veikuši atkārtotu apsekojumu un darbību bīstamajās telpās nav novērojuši, sacīja Žūka. Tikmēr bērnudārza vadītāja izsaukta uz būvvaldi iepazīties ar atzinumu. Lai bērnudārzs varētu atsākt darbu, būs nepieciešams ilgs laiks un finansiāli ieguldījumi, jo nepieciešams izstrādāt būvprojektu, norādīja būvvaldes pārstāve.

Žūka arī pastāstīja, ka konkrētajā adresē atbilstoši Rīgas pilsētas zemesgrāmatas datiem atrodas divas dzīvojamās ēkas un divi šķūņi. Savukārt saskaņā ar nekustamā īpašuma informācijas sistēmas NEKIP datiem būvju telpu lietošanas veids neatbilst izglītības iestāžu telpu grupai.

Rīgas pilsētas būvvalde aizvadītajā ceturtdienā likusi pārtraukt bērnudārza Margrietiņa, Dārzaugļu ielā 10, ekspluatāciju, jo tajā konstatēti pārkāpumi, kas apdraud bērnu veselību un drošību, tomēr bērnudārzs vēl vakar turpinājis darbu, iepriekš sacīja Vircavs.

Būvvalde konstatējusi, ka pilsētā vairākās ēkās ir ierīkoti bērnudārzi, tomēr ēku atbilstība šādai funkcijai nav saskaņota. Visi bērnudārzi rakstiski brīdināti, un lielākā daļa arī atsaukusies, solot novērst nepilnības. Tomēr četri nav devuši par sevi ziņu un viens no tiem bijis bērnudārzs Margrietiņa, pastāstīja Vircavs.

Šī iemesla dēļ iestādē 31.jūlijā veikta pārbaude un atklāta «diezgan šaušalīga aina», sacīja Vircavs. Piemēram, ar atklātu virsmu bērnudārza teritorijā atrodas kanalizācijas aka, ēkas nesošajās sienās bez saskaņošanas izbūvētas durvis, spēļu laukums daļēji atrodas zem sapuvušas nojumes, no sienām brūk ķieģeļi.

Bērnudārza vadībai nekavējoties uzdots pārtraukt ēkas ekspluatāciju. Tomēr šonedēļ, veicot atkārtotu pārbaudi iestādē, būvvaldes inspektors konstatējis, ka rīkojums nav izpildīts, jo pa logu ēkā bijuši redzami bērni. Pašu inspektoru bērnudārza darbinieki ēkā nav ielaiduši.

Iestādes vadībai izsniegts atkārtots rīkojums par nepieciešamību bērnudārzu slēgt, un trešdien būvvaldes darbinieki devās pārbaudīt, vai tas ir izpildīts.

Vircavs neizslēdza iespēju, ka pret iestādes vadību būtu pamats ierosināt krimināllietu par bērnu drošības apdraudējumu.


Написать комментарий