Ušakovs: sods par slikto gaisa kvalitāti Rīgā nebūs jāmaksā

foto: F64
foto: F64

Latvijai nebūs jāmaksā sods par slikto gaisa kvalitāti Rīgā, intervijā telekanāla LNT raidījumam "900 sekundes" teica Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Viņš uzsvēra, ka rīcības plāns gaisa kvalitātes uzlabošanai, tiek izstrādāts kopš 2013.gada. Tajā ir paredzētas konkrētas lietas, kā samazināt satiksmi pilsētas centrā, piemēram, palielinot veloceliņu skaitu, samazinot autostāvvietas, ierobežot iebraukšanu Rīgas centrā.

Rīgas domes priekšsēdētājs skaidroja, ka šajā plānā iekļautas lietas, kas tiek īstenotas kopš 2009.gada, kad viņš kļuva par mēru. Tiek veidoti jauni parki, paplašinātas zaļās zonas, ierīkoti veloceliņi.

Viņš atzina, ka Rīgai ir problēmas ar gaisa kvalitāti, taču situācija nav katastrofāla. Atšķirībā no citām Baltijas valstu galvaspilsētām, Rīgā gaisa kvalitātes mērījumi tiek veikti pilsētas centrā, visnelabvēlīgākajā vietā. Protams, mērījumu stacija netiks pārcelta uz Mežaparku, taču ir jārēķinās, ka pilsētā ir vietas, kur gaisa kvalitāte ir zemāka, taču kopumā milzīgu problēmu ar gaisa kvalitāti neesot.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) Rīgā konstatējusi paaugstinātu gaisa piesārņojumu, kas neatbilst EK direktīvām. Ņemot vērā minēto, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) uzdevis Ušakovam nekavējoties risināt jautājumu par gaisa piesārņojumu Rīgā.

Kā skaidroja Mājokļu un vides departamenta direktora vietnieks Askolds Kļaviņš (LZP), rīcības plāns gaisa kvalitātes uzlabošanai galvaspilsētā jau ir izstrādāts un to plānots izskatīt 26.augustā gaidāmajā Rīgas domes sēdē.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments ir aktualizējis "Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmu 2011.-2015.gadam". Izstrādātajā programmā minētas darbības, kas būs veicamas katrai no attiecīgajām pilsētas institūcijām, lai mazinātu piesārņojumu, skaidroja Kļaviņš.

Vislielāko piesārņojumu Rīgā rada apkures un transporta sistēmas. Kā individuālās apkures, tā centralizētās siltumapgādes rezultātā gaisā nokļūst līdz pat 86% kaitīgo emisiju, 14% rada transporta izplūdes gāzes. Ņemot vērā šos aprēķinus, starp plānotajiem piesārņojuma mazināšanas pasākumiem paredzēts strādāt pie dabai draudzīgāka kurināmā izmantošanas un īstenot pasākumus siltuma zuduma samazināšanai siltuma pārvades sistēmā. Tāpat plānots optimizēt transporta plūsmu, paaugstināt sabiedriskā transporta tīkla pievilcīgumu un efektivitāti, piemēram, turpinot īpašo bezmaksas sabiedriskā transporta lietošanas dienu ieviešanu, tāpat arī turpināt darbu pie velojoslu ierīkošanas pilsētā u.c. Rīcības programmā paredzēta arī dažādu pētījumu un aprēķinu veikšana, kas nākotnē palīdzētu iespējami efektīvāk mazināt gaisa piesārņojumu.

Aktualizētā rīcības programma tika nosūtīta arī VARAM, kas lūdza Rīgas pašvaldību veikt vairākus precizējumus. Ministrijas precizējumi ir ievēroti un iestrādāti aktualizētajā programmā.


Написать комментарий