Eirozonas krīze: Spānijā cirps ministriju tēriņus, bet cels pensijas un stipendijas

foto abstract.desktopnexus.com
foto abstract.desktopnexus.com

Parādos grimstošā Spānijas valdība ceturtdien apstiprinājusi valsts 2013.gada budžetu, kas paredz mazināt ministriju tēriņus, bet palielināt pensijas un stipendijas, vēsta ārvalstu mediji.

Spānijas valdība nolēmusi 2013.gada budžetā lielāku vērību veltīt budžeta izdevumu mazināšanai, nekā nodokļu paaugstināšanai. Tāpat Dienvideiropas valsts plānos ir izveidot neatkarīgu budžeta pārvaldi.

Spānijas premjerministra Mariano Rahoja valdība lēmusi ieviest jaunu nodokli loteriju laimestiem. Valsts sagaida, ka kopējie nodokļu ieņēmumi nākamgad par 3,8% pārsniegs šogad plānotos.

Tāpat valstī nākamgad paredzēts samazināt ministriju tēriņus vidēji par 12%, kā arī trešo gadu pēc kārtas iesaldēt algas publiskajā sektorā un citur. Kopumā Spānija nākamgad plāno mazināt budžeta izdevumus par aptuveni 40 miljardiem eiro (28 miljardiem latu).

Spānijas mērķis ir mazināt tās budžeta deficītu, kas ir trešais lielākais starp pārējām 17 eirozonas valstīm. Šogad valsts budžeta deficīts plānots 6,3% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), bet nākamgad – 4,5% no IKP.

Budžeta tēriņu mazināšanas plāni neskars pensijas un studentu stipendijas, kas tiks paaugstinātas. Pensija nākamgad pieaugs par 1%, bet kopējais pensiju budžets palielināsies par 4%.

Vienlaikus Spānijas valdība piedāvās 43 likumus, lai reformētu valsts ekonomiku – paaugstinātu ekonomikas konkurētspēju un radītu jaunas darba vietas, kas Spānijā ir būtiski, ņemot vērā augsto bezdarbu, īpaši jauniešu vidū,

Spānijas valdības atbalstītais 2013.gada budžeta projekts dos iespēju ekonomiskajās grūtībās nonākušajai valstij lūgt Eiropas Savienībai finansiālu palīdzību.

Šā gada septembrī piecas no 17 Spānijas provincēm vērsās pie centrālās valdības ar lūgumu sniegt tām finansiālu palīdzību. Parādu krīzi pārdzīvojošie reģioni vēlas saņemt līdzekļus no stabilizācijas fonda.


Написать комментарий