Somālijā vēlas gadiem par militāristu bāzi izmantotajā stadionā atsākt sporta pasākumus

foto horseedmedia.net
foto horseedmedia.net

Somālijas Futbola federācija (SFF) aicina Āfrikas Savienības bruņotos spēkus atbrīvot nacionālo stadionu galvaspilsētā Mogadīšo, lai tajā pēc gadu desmitiem varētu atsākt sporta pasākumus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Mogadīšo stadionu uzreiz pēc pilsoņu kara sākuma 1991. gadā ieņēma kaujinieki. Turpmākajos gados sporta būve kalpoja par bāzi dažādiem militārajiem grupējumiem. Drošības situācija pilsētā ir uzlabojusies, kopš Āfrikas Savienības un Somālijas valdības spēki 2011. gada augustā no Mogadīšo padzina ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīto islāmistu grupējumu "Al Shabab", kurš kontrolē lielu valsts daļu.

"Al Shabab" kontrolētajās teritorijās ir aizliegta gan futbola spēlēšana, gan skatīšanās. Pēdējos mēnešos grupējums ir zaudējis visas galvenās pilsētas, kas atradās tā kontrolē, tomēr islāmisti joprojām kontrolē lielas teritorijas valsts centrālajā un dienvidu daļā.

Lai gan pilsētā kopš kaujinieku padzīšanas vēl gadās pa kādam uzbrukumam, cilvēki atjauno karadarbībā bojātās ēkas un atgriežas pie mierīgas ikdienas. Panākumi vērojami arī politiskajā attīstībā - septembrī notika pirmās godīgās prezidenta vēlēšanas valstī 42 gadu laikā.

SFF aicinājusi militāristus pamest stadionu, kad otrdien ieradās oficiālā sporta būves pārbaudes vizītē, SFF pārstāvji skaidro BBC. SFF pārstāvji stadionu apmeklējuši kopā ar Sporta ministrijas amatpersonām, novērtējot kompleksam nodarītos bojājumus un apspriežot iespējamo armijas aiziešanas no stadiona laiku.

Tomēr analītiķi norāda, ka stadions ir stratēģiski svarīgs objekts, lai kontrolētu pilsētas ziemeļu daļu, tāpēc bruņotie spēki varētu pretoties tā atstāšanai. Lai gan gadījuma futbola spēles stadionā ir notikušas, to vienmēr ir kontrolējuši karavīri.

Jau vēstīts, ka martā pēc 20 gadu pārtraukuma atsāka darboties arī Somālijas teātris Mogadīšo. Teātri slēdza deviņdesmito gadu sākumā, kad valstī uzliesmoja pilsoņu karš un galvaspilsēta kļuva par nepieejamu un bīstamu teritoriju. Ar teroristu organizāciju "Al Qaeda" saistītais Somālijas dumpinieku grupējums "Al Shabab", kas kontrolē plašus reģionus valsts vidienē un dienvidos, ir aizliedzis visa veida publiskos izklaides pasākumus, tai skaitā teātri. 2011. gada augustā "Al Shabab" pameta Mogadišu.

Somālija beidza eksistēt kā centralizēta valsts 1991.gadā pēc dikatora Siada Barē krišanas, un kopš tā laika valstī turpinās nepārtraukti nemieri un karadarbība. Starptautiskā sabiedrība par vienīgo likumīgo varu valstī atzīst Federālo valdību, taču tā kontrolē tikai nelielu teritorijas daļu galvaspilsētā un ap to.

Pārējās Somālijas daļas ir neatzītu valstisku veidojumu pārziņā vai tajās valda pašpārvalde. Dienvidos un ziemeļaustrumos valda vietējie klani un radikālas islāma kustības, kuras sadarbojas arī ar "Al Qaeda". Ziemeļos un ziemeļrietumos izveidota starptautiski neatzītā Somalilendas Republika.

Tomēr pēdējā gada laikā Somālijas valdības spēki un Āfrikas Savienības bruņotās vienības atguvušas kontroli pār ievērojamu daļu svarīgu pilsētu un teritoriju.


Написать комментарий