Sprūdžs atkal plosās gar Ventspili

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Rīkojumu, ar kuru ministrs Edmunds Sprūdžs atstādinājis no amata pienākumu pildīšanas Ventspils mēru Aivaru Lembergu, tiesa vērtēs labākajā gadījumā pavasarī. Administratīvajā rajona tiesā lietas tiek izskatītas to iesniegšanas kārtībā un pašlaik rinda esot aptuveni līdz aprīlim. Taču bezjēdzīga darbošanās ap šo nekvalitatīvo dokumentu turpinās.

Šonedēļ Ventspils dome saņēma kārtējo pretrunīgi vērtējamo tekstu porciju no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas. Valsts sekretāra vietniece Dace Grūberte vēstulē lūdz Ventspils domi «nekavējoties veikt nepieciešamās darbības», lai nodrošinātu viņas priekšnieka E. Sprūdža rīkojuma izpildi. Un tas, D. Grūbertes ieskatā, izdarāms līdz 14. decembrim, par veiktajām darbībām informējot ministriju. Kādas ir šīs veicamās darbības, vēstulē nav minēts. Toties tajā apgalvots, ka Aivars Lembergs joprojām pilda Ventspils domes priekšsēdētāja pienākumus, un, lai to pierādītu, D. Grūberte uz vairākām lapām izkopējusi citātus no Ventspils portālā atrastām preses relīzēm, kurās A. Lembergs ir pieminēts vai citēts. Noprotams, ka ministrija vēlas šo preses relīžu cenzēšanu, taču Ventspils dome neko tādu darīt negrasās. Vakar sasauktajā ārkārtas sēdē saistībā ar šo vēstuli pieņemti citi lēmumi. Abi pašvaldības opozicionāri Vladislavs Šafranskis un Ivars Landmanis paziņojumā medijiem pasludināja tos par «domes uzbrukumu Sprūdžam». Acīmredzot šādi viņi tulko vienu no lēmuma punktiem – vērsties pie premjera Valda Dombrovska ar lūgumu izvērtēt paša ministra rīcību, jo viņš sistemātiski ignorē pašvaldības jautājumus un lūgumus. E. Sprūdžs domei nav atsūtījis jebkādus pierādījumus, kas it kā esot viņa rīcībā un kalpo par pamatu mēra atstādināšanai no pienākumiem. Viņš nav arī atsaucies lūgumam atbraukt uz Ventspils domi un klātienē runāt ar deputātiem.

Vakar pašvaldība konstatēja, ka atbilstoši likumā Par pašvaldībām aprakstītajai procedūrai A. Lembergs ir pārsūdzējis ministra rīkojumu un ir ierosināta lietvedība. Tādējādi deputāti lēmumā secināja sekojošo: «Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs savu amatu nav zaudējis un joprojām atrodas šajā amatā, kā arī pilnā apjomā realizē savas kā Ventspils pilsētas pašvaldības valdošās koalīcijas politiskā vadītāja politiskās tiesības.»

Dome atkārtoti lūgs E. Sprūdžu atsūtīt pierādījumus un ierasties Ventspilī. Viņu aicinās pārdēvēt skandalozo rīkojumu, jo viņš tam bija licis skaļu virsrakstu Par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata, taču visur tālāk rīkojuma tekstā minēts cits formulējums – par atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas. Neatkarīgā jau skaidroja, ka tā no E. Sprūdža juristu un tēla veidotāju puses bijusi zināma viltība. Patiesībā likumdevējs, veidojot pašvaldību vadītāju atlaišanas procedūras tiesisko regulējumu, ar gudru ziņu ir ierobežojis ministra iespējas politiski izrēķināties ar viņam traucējošiem pašvaldību vadītājiem. Ministrs nevar atlaist mēru. Ja pašvaldības vadītājs pats neuzskata par nepieciešamu atkāpties, viņu piespiest var tikai dome vai tiesa. Bet A. Lembergs negrasās atkāpties, un dome negrasās viņam to prasīt. Gluži pretēji – pašvaldība aizstāv savu līderi. Atsaucoties uz Latvijas Lielo pilsētu asociācijas un Latvijas Pašvaldību savienības sniegto izvērtējumu, Ventspils dome savā lēmumā pieļauj, ka ministrs E. Sprūdžs tiesības atstādināt no pienākumu pildīšanas domes priekšsēdētāju ir izmantojis prettiesiski, pašvaldību priekšvēlēšanu gaisotnē popularizējot Reformu partiju un vienlaikus prettiesiski izmantojot ministrijas administratīvos resursus.


Написать комментарий