Delegācija no Kalkūnes pagasta devās uz Igauniju

foto: rus.delfi.ee
foto: rus.delfi.ee

No 11.-12.aprīlim delegācija no Kalkūnes pagasta apciemoja Igauniju, portālam Gorod.lv paziņoja Brigita Madelāne, Kalkūnes pagasta kultūras menedžere.

Brauciena mērķis bija ļoti svarīgs, bija nepieciešams apciemot tās vietas, kuras vēsturiski saista Igaunijas valsti un Kalkūnes pagastu.

Ekskursijā piedalījās Raiņa mājas Berķenelē vadītāja Inese Bērziņa,, „Calcuna” vēsturiskā kluba dalībnieks Leo Truškāns, Kalkūnes pagasta pārstāvis Gļebs Zujevs un Brigita Madelāne. Pirmā pietura bija ciematā Karksi – Nuija, kurš ir saistīts ar Augusta Kicberga vārdu, igauņu dramaturģijas pamatlicējs. Augusts Kicbergs strādāja fabrikā pie grāfa Augusta fon Etingena, fabrika atradās Kalkūnē. Pateicoties tam, Kalkūnē radās divi Kicberga literārie darbi.

Nākamā pietura bija ciemats Poll, kur atrodas eksperimentālā rūpnīca  un institūts, kur ražo ekoloģiski tīrus produktus. Pēc tam grupa devās uz Vilandiju un Piltsamaa, kur nesen bija uzstādīts piemineklis fotogrāfam  un biologam Janam Eilartam, kurš 1961.gadā fotografēja Kicberga dzīves vietu Kalkūnē.

Visinteresantākais bija Eitnigenu muižas apmeklēšana. Šogad Eitnigenu muižai Kalkūnē aprit 190 gadi.

B.Madelāne atzīmēja, ka brauciens deva daudz jaunas informācijas, kas kalpos par iedvesmu jauno projektu realizācijai. Tuvākajā laikā arī igauņi apciemos Daugavpils novadu. Savukārt, rudenī notiks konference „Kalkūne. Cilvēki un notikumi.”, konferencē tiksies novadpētnieki, studenti un pedagogi no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas.


Написать комментарий