„Latvijas propāna gāze” neredz iemeslu, kādēļ jālauž līgums ar Daugavpils DzKSU

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēc Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieka Pētera Dzalbes paziņojuma par to, ka DzKSU jārīko konkurss par sašķidrinātās gāzes piegādi daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem, neņemot vērā to, ka joprojām ir spēkā ar „Latvijas propāna gāze” (LPG) noslēgtais līgums, portāls Gorod.lv griezās LPG pēc komentāriem.

Pēc uzņēmuma pārstāvja vārdiem, LPG neesot skaidrs, kādēļ Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks uzskata, ka ir jālauž ar LPG noslēgtais līgums: puses nav par to vienojušās, līguma nosacījumi nav pārkāpti, tādēļ esot iespējams tikai trešais variants – lauzt līgumu ar tiesas lēmumu.

Tomēr, kā paskaidroja LGP, ja notiks tiesvedība, vislielākie zaudētāji būs pilsētnieki, kuri uz šo laiku var palikt bez gāzes. Uzņēmumam neesot skaidrs, kādēļ jālauž līgums un jārīko konkurss, jo jautājums par nepieciešamību izsludināt iepirkumu esot strīdīgs (pēc LPG domām, DzKSU esot rīkojies saskaņā ar likumu) un esot atkarīgs no iepirkuma procedūras rīkošanas traktējuma. Jebkurā gadījumā pilsētnieku finansiālās intereses nav cietušas, jo LPG noteiktā piegādātās gāzes cena nav mainījusies 4 gadus, savulaik to apstiprināja Sabiedrisko pakalpojumu regulators un tā netika paaugstināta pat tad, kad vairs nebija atkarīga no valsts regulējuma.

LPG pārstāvis paskaidroja, ka tīkli, kuri nodrošina gāzes piegādi uz mājām, pieder LPG, tā ir bijis kopš padomju laikiem, kad tīkli bija „Latvijas gāze” īpašums un vēlāk tika pārdoti LPG. Teorētiski var ierīkot jaunus tīklus, bet tas izmaksās aptuveni 400 tūkstošus latu, pēc LPG aprēķiniem, lai to ierīkošana atmaksātos, būtu nepieciešami 35-40 gadi.

Sašķidrinātās gāzes patēriņš daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās nav liels. Saskaņā ar LPG informāciju, Daugavpilī viena ģimene patērē vidēji 1,5-2 m3 gāzes mēnesī, t.i., ņemot vērā, ka viens m3 maksā 3,12 latus, mēnesī ģimene maksā ap 5 latiem. Šo summu nevar salīdzināt, piemēram, ar ūdens tarifu, kas Daugavpilī drīz tiks paaugstināts, tādēļ uzņēmuma pārstāvji ir pārsteigti par to, kādēļ gāzes cena kļuvusi par prioritāti un kāpēc priekšsēdētāja vietnieks neprasa izsludināt konkursu par ūdens piegādi pilsētniekiem.

LPG juristi neredz pārliecinošus argumentus, pamatojoties uz kuriem būtu nepieciešams lauzt līgumu, viņu priekšlikumi paskaidrot situāciju pilsētas domes priekšsēdētāja vietniekam, kurš iepriekš bija Revīzijas komisijas priekšsēdētājs un deputāts un varēja jau tolaik izteikt savu viedokli par līgumu, netiek uzklausīti. LPG rodas iespaids, ka P.Dzalbe līdz galam neizprot situāciju vai arī lobē Daugavpilī pazīstamas firmas intereses.

Atbildot uz jautājumu, vai uzņēmums piedalīsies konkursā par sašķidrinātās gāzes piegādi, ja šāds konkurss tomēr tiks izsludināts, LPG pārstāvis paziņoja, ka tas būs atkarīgs no konkursa nosacījumiem, ja tie būs formulēti nekorekti, uzņēmums varētu tos pārsūdzēt.

Attiecībā uz Iepirkumu uzraudzības biroja rekomendācijas vēstuli LPG pārstāvis atzīmēja, ka tai esot tikai ieteikuma raksturs.
 


Написать комментарий