Pie jautājuma par e-vēlēšanām atgriezīsies pēc gada

foto: news.mail.ru
foto: news.mail.ru

Valdība pie diskusijām par iespēju vēlēt internetā atgriezīsies nākamgad, lemjot par 2015. gada valsts budžetu, pirmdien, 23. septembrī vienojās Ministru kabineta komiteja.

Galvenais iemesls šādam lēmumam ir tas, ka, saskaņā ar Satiksmes ministrijas aplēsēm, interneta vēlēšanu sistēmas priekšizpētei ir nepieciešams ceturtdaļmiljons latu, taču šādi līdzekļi 2014.gada valsts budžetā nav paredzēti.

Bez priekšizpētes interneta vēlēšanu sistēmu neesot iespējams iedarbināt, jo nav iespējams pārliecināties par šādas sistēmas atbilstību drošības prasībām.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) gan prognozē, ka arī priekšizpēte apliecinātu, ka pagaidām interneta vēlēšanas Latvijā nav iespējamas.

"Secinājums, visticamāk, būs tāds, ka mēs nevaram nodrošināt to drošības līmeni, kas sabiedrībai būtu pieņemams," teica Sprūdžs.

Satiksmes ministrija iepriekš aprēķinājusi, ka interneta vēlēšanu sistēmas izstrāde varētu izmaksāt no 500 000 latu līdz 700 000 latu, bet tehniskā aprīkojuma iegādei vajadzētu vēl 100 000 latu.

IT eksperti jau iepriekš, atsaucoties uz kāda LU beidzēja maģistra darba secinājumiem, vērsa uzmanību uz to, ka pilnvērtīgu interneta vēlēšanu sistēmu pagaidām ieviest nav iespējams atbilstošu IT tehnoloģiju neesamības dēļ. Kā viens no iemesliem tiek minēts tas, ka pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem bez specifiskām zināšanām nebūs iespējams pārliecināties par godīgu vēlēšanu norisi.

Iepriekš gan tika pieļauts, ka elektroniska balsošana Latvijā varētu notikt tikai 2017.gadā, kad paredzamas pašvaldību vēlēšanas.


Написать комментарий