Daugavpils novada dome sakarā ar eiro ieviešanu veic grozījumus saistošajos noteikumos 1

foto: Latvijas banka
foto: Latvijas banka

Šā gada 10.oktobrī Daugavpils novada domē notika četru pastāvīgu komiteju sēdes, kuru gaitā sakarā ar gaidāmo eiro ieviešanu tika grozīti Daugavpils novada saistošie noteikumi.

Daugavpils novada domes Juridiskās nodaļas juriskonsults Andris Slesars pastāstīja portālam Gorod.lv, ka saskaņā ar likumdošanu ir jāveic grozījumi pašvaldības noteikumos, kuri nosaka naudas summas latos. Sakarā ar to, ka grozījumiem saistošajos noteikumos jābūt saskaņotiem, summas latos tiek konvertētas eiro valūtā.

Runājot par summu konvertēšanu eiro, A.Slesars atzīmēja, ka Daugavpils novada dome, tāpat kā citas pašvaldības, izmanto ministrijas atsūtītās rekomendācijas un matemātiski noapaļo summas. Turklāt, ja to ļauj pašvaldības budžets, summas tiek noapaļotas „par labu” iedzīvotājiem. Piemēram, vienreizējs pabalsts sakarā ar bērna piedzimšanu (50 lati) sastādīs 72, nevis 71,14 eiro.

Savukārt iedzīvotājiem sniegtie maksas pakalpojumi nevar būt noapaļoti, izmatojot augstākminēto principu, tādēļ, ja kāds pakalpojums maksā 50 latus, tad eiro valūtā tas būs 71 eiro.

Konvertējot soda naudas summas, tās netiks noapaļotas likumpārkāpēju labā, piemēram, ja soda nauda ir 20 lati, likumpārkāpējam būs jāmaksā nevis 28,46, bet 30 eiro.

Jāatzīmē, ka saskaņā ar lēmumu projektiem jaunie noteikumi stāsies spēkā no 2014.gada 1.janvāra, kad Latvijā tiks oficiāli ieviesta eiro valūta.


Написать комментарий

Tādus veic visas Latvijas novadu un pilsētu domes.