Skolotāji izsvilpj topošo budžetu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Vīlušies politiķu piedāvājumā par nākamā gada algām, skolotāji ceturtdien pie Saeimas rīko brīdinājuma piketu, un vēlāk, iespējams, rīkos arī streiku.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) piketu pie Saeimas rīko ceturtdien no plkst.8.30 līdz 10, lai pievērstu deputātu un sabiedrības uzmanību izglītības un zinātnes darbinieku prasībām par nepieciešamo papildu finansējumu cienīgai darba samaksai.

Piketa dēļ mācību process necietīs un skolēni tiks nodarbināti. Katrai skolai atbilstoši tās iekšējai darba kārtībai ir jāizlemj, kā rīkoties, piemēram, kolēģi aizvietos tos, kuri piedalās piketā, vai uzdos kādu pastāvīgo darbu skolotāja uzraudzībā.

Bruņojušies ar svilpēm, aptuveni 2000 izglītības un zinātnes darbinieku piketā izsvilps valdības piedāvājumu no 2014.gada 1.septembra paaugstināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes no 280 līdz 295 latiem uz papīra.

Arodbiedrība uzskata, ka šis piedāvājums nav atbilstošs pedagogu profesionālajai kvalifikācijai izvirzītajām prasībām, kā arī minimālā alga valstī no 2014.gada 1.janvāra būs 225 lati, bet pedagogiem valdība piedāvā tikai 15 latus pie pamatlikmes.
Turklāt valdība nav iezīmējusi pamatlikmes paaugstināšanu nedz 2015., nedz 2016.gadā.

LIZDA aicinās Saeimas deputātus valsts budžeta izskatīšanas procesā atbalstīt prasības par papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai 2014.gadā vismaz līdz 310 latiem jeb 442 eiro, kā arī paredzēt finansējumu pamatlikmes paaugstināšanai 2015. un 2016.gadā, tāpat arī mudinās nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai pilnā apmērā.

Solidarizējoties ar izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību, piketam atbalstu paudusi arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas Izglītības vadītāju asociācija.


Написать комментарий