Pētījums: Zviedrijas prostitūcijas apkarošanas politikai būtu jākoncentrējas uz vīriešiem

foto: vestinet.rs
foto: vestinet.rs

Zviedrijas prostitūcijas apkarošanas politikai būtu jāpievērš lielāka uzmanība vīriešiem, kuri notiesāti par seksa pakalpojumu pirkšanu, lai novērstu atkārtotu likuma pārkāpšanu, secināts valdības pasūtītā pētījumā.

Pētījumu veica ekspertu grupa pēc Zviedrijas dzimumu vienlīdzības ministres pasūtījuma, ziņo LETA-AFP.

Zviedrija bija pirmā valsts, kas 1999.gadā ieviesa likumu, ar kuru tika aizliegta seksa pakalpojumu pirkšana, bet ne pārdošana. Likumā paredzēts, ka prostitūtu klientiem var tikt piespriests ieslodzījums līdz sešiem mēnešiem cietumā, tomēr līdz šim ir piespriestas tikai soda naudas augstākais 7500 kronu (855 eiro) apjomā. Nevienam notiesātajam nav piespriests cietumsods.

Lai gan vairākums zviedru atbalsta šo likumu, pētījuma autori uzskata, ka nepieciešams pievērst lielāku uzmanību vīriešiem, kuri turpina pārkāpt šo likumu.

"Pirmkārt, ir jāpievērš uzmanība vīriešiem, kuri pērk seksu. Vairāk jādiskutē par vīriešu attieksmi," teikts pētījumā.

Pētījumi par vīriešiem, kuri meklējuši palīdzību, vēloties mainīt savu seksuālo uzvedību, liecina, ka lielai daļai no viņiem ir "problēmas ar destruktīvu (..) seksualitāti". "Šodien Stokholmā, Malmē un Gēteborgā ir iniciatīvas, kuru mērķis ir vīrieši, kuri maksā par seksu," norādīts pētījumā.

Eksperti iesaka pielikt lielākas pūles, lai novērstu vīriešu došanos pie prostitūtām. Zviedrijas premjerministrs Frēdriks Reinfelts savukārt ir aicinājis pielietot skarbāku politiku pret likuma pārkāpējiem, tostarp piemērot cietumsodu pret atsevišķiem prostitūtu klientiem.

Premjers decembrī paziņoja, ka viņa Moderātu partija aģitēs, lai cietumsods turpmāk tiktu piespriests prostitūtu klientiem, kas zinājuši, ka viņi ir izmantojuši mazgadīgas prostitūtas vai arī cilvēktirdzniecības upurus.


Написать комментарий