Sociālie tīkli noved lietotājus līdz anoreksijai

foto: positime.ru
foto: positime.ru

Studentiem, kuri daudz laika pavada sociālos tīklos, ir nosliece uz ēšanas uzvedības traucējumiem.

To parādīja jaunais pētījums. Studentes, kuras daudz laika pavada sociālos tīklos, parasti ir nemiera pilnas. Viņas pievērš lielu uzmanību komentāru un „like” skaitam par viņu fotogrāfijām un statusu.

Pētījuma ietvaros, kura rezultāti bija publicēti starptautiskajā žurnālā „Ēšanas traucējumi”, autori izpētīja 960 studenšu ieradumus. Pētnieki noskaidroja, cik laika jaunietes pavada Facebook un cik svarīgi viņām ir komentāri utt.

„Vairāk nekā 95% koledžas studenšu mūsu pētījumā izmantoja Facebook. Viņas visas paziņoja, ka katra viņu vizīte portālā ilgst apmēram 20 minūtes. Kopumā sociālajā tīklā viņas katru dienu pavada vairāk nekā stundu”, – teica doktore Pamela Kiļa.

Pētniece konstatēja, ka sievietēm, kuras Facebook pavada visvairāk laika, bija lielas problēmas ar sava ķermeņa uztveri, un viņas bija nosliece uz ēšanas uzvedības traucējumu attīstību, – vēsta fedpost.ru.

„20 Facebook izmantošanas minūtes veicināja to, ka jaunietes sāka uzskatīt sevi par resnām, turklāt viņām tika atzīmēta paaugstināta satraukuma sajūta salīdzinājumā ar kontroles grupu. Šī cēloņsakarība ir svarīga, jo attiecas uz ēšanas uzvedības traucējumu attīstības risku”, – paziņoja doktore Kiļa.

Šī pētījuma rezultāti kārtējo reizi pierādīja jau sen profesionālajās aprindās pastāvošo viedokli par to, ka sociālie tīkli var būt saistīti ar ēšanas uzvedības traucējumu attīstību.

2013. gada decembrī cits pētījums, kurš tika publicēts žurnālā „Kiberpsiholoģija, uzvedība un sociālie tīkli”, parādīja, ka pusaudžiem, kuri daudz laika pavada, skatoties fotogrāfijas Facebook, visdrīzāk ir problēmas ar sava ķermeņa uztveri.

Pētījums parādīja, ka tas nav atkarīgs no laika, kurš ir pavadīts portālā, bet no laika, kas patērēts fotogrāfiju apskatei, kurš nosaka jaunietēm ēšanas uzvedības traucējumu attīstības risku, raksta Mail Online.

Pētnieki konstatēja, jo ilgāk pusaudži skatījās fotogrāfijas, jo biežāk viņi sāka domāt par to, ka viņi ir pārāk resni, vai arī viņiem ir nepareizas ķermeņa formas.


Написать комментарий