Pētījums: Latvijas pedagogi ar savu darbu apmierināti

foto: la.lv
foto: la.lv

Apgalvojumam "Visumā es esmu apmierināts (-a) ar savu darbu" piekrīt 91 procents Latvijas skolotāju, kuri strādā 5.-9.klašu grupā, liecina starptautiska pētījuma rezultāti.

Šāds rezultāts ļauj izglītības un zinātnes ministrei Inai Druvietei (Vienotība) teikt, ka šis pētījums "tik tiešām paaugstina mūsu pašapziņu", ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Ministre arī uzskata, ka nav pretrunas starp apmierinātību ar darbu un neapmierinātību ar atalgojumu, par kura paaugstināšanas nepieciešamību - vismaz teorētiski - neviens vairs nestrīdas. "Uzskatu, ka ir jāatrod līdzekļi darba algas paaugstināšanai par 10% gadā, lai arī tam vajadzīgi 30 miljoni eiro. Ir jādomā, kā atdot gadiem uzkrāto parādu skolotājiem," teica Druviete. Tomēr pētījumā par algu jautājumi nebija uzdoti. Par slodzi gan, un rezultāti pārliecinājuši ministriju, ka ideja par 40 stundu darba nedēļu ir loģiska, jo liela daļa skolotāju aptuveni tik arī strādā. "Pētījums ietekmēs turpmāko izglītības politiku," teica ministre.

Starptautiskais mācību vides pētījums (TALIS) Eiropas valstīs notiek jau otro reizi, Latvija tajā piedalās pirmoreiz un tikai sadaļā par 5.-9.klašu skolotājiem. Kā skaidro LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Izglītības pētniecības institūta direktors Andrejs Geske, izmaksu dēļ nav iespējams piedalīties visos pētījumos, turklāt sākumskolas un vidusskolas skolotāju pētījumā piedalās samērā mazs valstu loks. Šajā pētījumā varam salīdzināt savus datus ar 30 valstu un četru valstu daļu, piemēram, Anglijas Lielbritānijā un Flandrijas Beļģijā, rezultātiem. No Latvijas savas atbildes sniedzis 2291 skolotājs un 110 direktoru no 116 skolām. Pētījums rāda, ka mūsu valstī ir krietni vairāk skolotāju sieviešu nekā TALIS dalībvalstīs vidēji - kā teica Geske, Latvijas vārds reti kad parādās tabulu ekstrēmajos galos, bet ar 89% sieviešu skolotāju mēs esam tabulas vienā galā. Pētījuma dalībvalstīs vidēji 51% skolu direktoru ir vīrieši, savukārt Latvijā - tikai 23%.


Написать комментарий