Fotofakts: saules pulkstenis pie DU ir palicis bez pulksteņa rādītāja 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jau no pavasara saules pulkstenis pie Daugavpils Universitātes palika bez pulksteņa rādītāja. Portālam Gorod.lv palika zināms, ka pulksteņa rādītājs bija atrasts un nodots Daugavpils pilsētas domē ar lūgumu novietot to savā vietā.

Atzīmēsim, ka 1910.gada darinājums ir viens no Daugavpils pilsētas apskates objektiem, pašlaik šis objekts nedarbojas, kā arī citi kultūrvēsturiskie objekti Daugavpils pilsētā.

Saules pulkstenis Dvinskā bija uzstādīts 1910.gadā pēc fizikas skolotāja Arkādija Jaskova iniciatīvas un pateicoties 5.-6.klases skolēnu ziedojumiem. Metāla detaļas, akmens daļas, melnā marmora postaments bija izgatavots vietējās darbnīcās un uzstādīts Aleksandra – Ņevska dievnama skvērā, pretim skolai Vladimira ielā 32. Praktiskajās nodarbībās skolotājs noregulēja pulksteni un tas sāka strādāt.

No izveidošanas momenta pulksteņa atrašanās vieta vairākas reizes mainījās, 2001.gadā pārvietošanas laikā augšējā pulksteņa plīts bija nedaudz sabojāta. 1994.gadā pulksteni gribēja uzlauzt, lai no tā dabūt vara ciparnīcu. 2013.gada 17.maijā pazuda pulksteņa rādītājs. Informēti masu mēdiji, muzeji, maģistrāts. Sociālajos tīklos publicēts aicinājums atradējam atgriezt kultūrvēsturisko detaļu.


Написать комментарий

Jums ir problēmas ar Valsts valodas lietošanu. Nedēļas laikā varat to labot. Visos portāla tekstos! Pēc tam gorod@lv tiks slēgts.