Bekmans: Somijas tēviem ir tradīcija zagt bērnus no Krievijas mātēm

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Helsinku otrās instances tiesa pieņēma lēmumu par dēla atgriešanu Krievijas pilsonei Olgai Hiukkai, kuru nelikumīgi Somijā turēja viņa tēvs.

Kopējo Krievijas un Somijas darbu Hāgas konvencijas ietvaros par nolaupīto bērnu atgriešanu „Krievijas balsij” komentēja Somijas tiesībsargs Johans Bekmans.

Helsinku pilsētas uzraudzības tiesa ir vienīgais tiesu orgāns Somijā, kurš var izskatīt lietas par ārzemnieku bērnu atgriešanu Hāgas konvencijas ietvaros, paskaidroja Bekmans.

Somijas tiesībsargs ziņo, ka „jau otro reizi uzraudzības tiesa pieņem pozitīvu lēmumu Krievijas interesēs, Krievijas pilsoņu interesēs, Krievijas māšu interesēs un bērnu interesēs. Tas ļoti pozitīvi ietekmē mūsu attiecības”, - vēsta oko-planet.su.

Pirmā lieta, kura tika izskatīta Somijā Hāgas konvencijas ietvaros, ir Svetlanas Kareļinas lieta. Tiesa nolēma atgriezt divus viņas bērnus atpakaļ uz dzimteni šogad.

Otrā lieta ir Olgas Hiukkas lieta. Saskaņā ar tiesas lēmumu viņas dēlu atgrieza uz Murmansku.

Bekmans atzīmēja: „Diemžēl šīs lietas pierāda, ka Somijas tēviem pastāv tendence zagt bērnus no Krievijas mātēm. Ne pirmo reizi Somijas teritorijā tēvs zog bērnu”.

Somijas tiesībsargs atzīmēja, ka „tiesas lēmumi vēl nav pieņemti visās lietās. Ir krievu zēna Antona Salonena lieta, kuru Somijas diplomāti kontrabandas ceļā Somijas diplomātu mašīnas bagāžas nodalījumā nelikumīgi izveda no Krievijas pirms četriem gadiem. Līdz šim brīdim bērns praktiski nelikumīgi atrodas Somijas teritorijā. Viņu nozaga no mātes Krievijā. Es vēlos, lai šajā lietā tiktu pieņemts lēmums”.

Komentējot Antona Salonena lietu, Bekmans teica, ka „Krievijas puse jau ir noteikusi savu pozīciju, tomēr Somijas puse līdz pat šim laikam nevar atgriezt Krievijas mātei Rimmai Salonenai tiesības uz viņas nolaupīto dēlu Antonu”.

Tiesībsargs uzstāj, ka šo lietu ir jāizskata. „Tomēr jāatzīmē, ka Antonu nozaga no mātes un izveda uz Somiju pirms četriem gadiem. Tad starp mūsu valstīm Hāgas konvencija par bērnu nolaupīšanu vēl nedarbojās”, - atzīmēja Bekmans.

No šī gada sākuma dokuments ir stājies spēkā, un mēs jau redzam, ka Somija atgriež nolaupītos Krievijas bērnus dzimtenē”, - tā kopējo darbu Hāgas konvencijas ietvaros komentēja Somijas tiesībsargs.

„Es gaidu to brīdi, kad Somijas tiesību aizsardzības sistēma sapratīs, ka Antonu Salonenu jāatgriež dzimtenē”, - noslēgumā teica Bekmans.

16. septembrī Krievijas pilsones advokāts Jurki Leivonens paziņoja, ka „Olga Hiukka ir uzvarējusi procesā. Šodien otrās instances tiesa pieņēma lēmumu par bērna atgriešanu uz Krieviju”, - teica advokāts. Pēc viņa vārdiem precīzi atgriešanas termiņi nav noteikti, „bet tam jānotiek pēc iespējas ātrāk”.

Leivonens piemetināja, ka visdrīzāk ar to nodarbosies Lapzemes tiesu orgāni, kur patlaban atrodas zēns. Soms Henrijs Jalmari Hiukka jau vairākus mēnešus neatgriež bērnu mātei. 


Написать комментарий