Beidzot vienprātība par gaidāmajām pabalstu izmaiņām jaunajiem vecākiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija pēc nedēļu ilgušām kaismīgām diskusijām beidzot tikusi skaidrībā ar to, kādai tad turpmāk jābūt jaunajiem vecākiem maksāto pabalstu sistēmai.

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) portālam "Delfi" pastāstīja, ka, atbilstoši komisijā lemtajam, jaunajiem vecākiem būs iespēja izvēlēties, cik ilgu laiku viņi vēlas saņemt vecāku pabalstu un šī izvēle ietekmēs saņemtā vecāku pabalsta apmēru.

Patlaban vecāku pabalsta apmērs ir 70% no sociālo iemaksu algas, taču no nākamā gada 1.oktobra gadījumā, ja jaunā māmiņa vai tētis nolems vecāku pabalstu saņemt līdz brīdim, kamēr mazulim aprit viens gads, viņam tiks maksāts pabalsts 60% apmērā no sociālo iemaksu algas.

Savukārt, ja vecāku pabalsta saņēmējs vēlēsies šo pabalstu saņemt līdz laikam, kad bērnam paliek pusotrs gads, pabalsta apmērs būs 43,75% no sociālo iemaksu algas. Turklāt gan vecāki, kas izvēlēsies saņemt lielāku pabalstu īsāku laiku, gan tie, kas vēlēsies saņemt mazāku pabalstu garāku laika posmu, vienlaikus ar vecāku pabalstu saņems arī 171 eiro lielu bērna kopšanas pabalstu. Tas nozīmē, ka lielai daļai vecāku bērna kopšanas pabalsts ar uzviju kompensēs iespējamo vecāku pabalsta apmēra samazinājumu, atzina Barča.

Turklāt, neatkarīgi no tā, cik ilgu pabalsta saņemšanas termiņu jaunie vecāki būs izvēlējušies, viņiem būs tiesības atsākt darba gaitas arī ātrāk. Strādājošie vecāki, kuriem ir tiesības saņemt vecāku pabalstu, to saņems 30% no sociālo iemaksu algas un vienlaikus ar to viņiem tiks maksāts arī bērna kopšanas pabalsts.

"Delfi" jau ziņoja, ka izmaiņas vecāku pabalstu sistēmā tapušas pēc tā dēvētā demogrāfijas ultimāta izvirzīšanas un, ņemot vērā 2014. gada budžetā pieejamo finansējumu.

Labklājības ministrijas un valdības virzītās izmaiņas sākotnēji paredzēja pagarināt vecāku pabalstu izmaksas termiņu, vienlaikus samazinot tā apmēru no 70% līdz 43,75% un nedodot vecākiem iespējas izvēlēties, cik ilgi viņi vēlas to saņemt. Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) tajā saskatīja iespējamus Satversmes tiesas riskus.


Написать комментарий